Ai probleme cu memoria, te concentrezi greu si nu mai retii cu usurinta notiuni noi? Iti servim cele mai bun meniu care sa iti puna rotitele din nou in functiune.
Cel mai adesea dai vina pe oboseala, stres si numarul anilor pentru mintea ce functioneaza parca pe sistemul de avarie. Desi nu neaga nimeni influentele negative ale acestor factori asupra creierului nostru, si ceea ce pui in farfurie are acceasi influenta asupra memoriei si concentrarii. Functiile cerebrale sunt stimulate de alimentele pe care le consumi, asa ca este in avantajul tau sa le incluzi in meniu pentru a unge rotitele creierului.
1. Gustari rapide - afine si alte fructe de padure
Fie ca le-ai congelat de asta vara, fie ca le gasesti acum in piata, mananca afine macar o data pe saptamana. Creierul tau are nevoie de antioxidantii si polifenolii pe care fructele de padure ii contin. Acestia sunt un adevarat stimul pentru cresterea capacitatii de memorare care, in timp, se erodeaza.
2. O cafea dulce
Iti incepi diminetile cu o cafea cu zahar? Felicitari! Iti ajuti creierul sa fie activ si sa functioneze bine. Cercetatorii recomanda chiar mai multe cesti pe zi, pentru ca au demonstrat ca dupa varsta a treia te poate ajuta sa tii Alzheimer-ul la distanta, datorita antioxidantilor pe care ii contine. Pe de alta parte, zaharul, pus in cantitati moderate, are si el beneficiile lui si dubleaza efectele bune ale cafelei. Totusi, daca ai probleme cum ar fi tremurul mainilor sau durerile de stomac, dupa ce bei cafea, ar fi bine sa adaugi langa ea dimineata o mancare bogata in proteine.
3. Cereale integrale
Pentru un creier sanatos, ai nevoie de energie. Creierul fucntioneaza la capacitate maxima daca este alimentat din plin cu glucoza, asa ca este bine sa ai mereu rezerva pregatita. Pentru asta este nevoie de cereale integrale, iar cea mai potrivita este faina de ovaz. Consuma alimente care o au in compozitie ori de cate ori te simti ametit sau nu te poti concentra.
4. O omleta la micul dejun
Procesele chimice care ne pun in functiune creierul sunt uimitoare. Materia cenusie are nevoie de multe substante si stimuli ca sa se simta bine si sa nu simti ca te lasa memoria. Printre ele se numara colina, cunoscuta ca vitamina B8, care ajuta creierul sa isi aduca aminte informatii. Galbenusul de ou este o sursa excelenta de vitamina B8. Asa ca daca stii ca te asteapta o zi grea e bines a o incepi cu o omleta sau un ou fiert o rosie sau banana, toate cu un continut mare de colina.
5. Mere coapte cu scortisoara la desert
Merele contin quercitina, un antioxidant care protejeaza celulele creierului de atacul radicalilor liberi ce afecteaza neuronii. Daca nu esti printre fanii declarati ai merelor crude, incerca varinata coapta, dar lasa-le coaja intacta pentru ca aceasta contine cea mai mare cantitate de quercitina. Asezoneaza-le cu multa scortisoara pentru ca aceasta prelungeste viata celulelor nervoase, au aratat cercetatorii de la Univeristatea din Santa Barbara, California. Poti sa adaugi scortisoara si in cerealele cu lapte sau in iaurtul pe care il mananci.
6. Rasfat de dupa-amiaza – ciocolata
Se stia deja ca o bucatica de ciocolata scade tensiunea arteriala. Acum s-a descoperit ca iti face si mintea mai ascutita. E nevoie de numai 10g din acest deliciu pe zi pentru a preveni pierderea memeoriei. Polifenolii din cacao sunt cei care ajuta la cresterea fluxului sangvin catre creier.
7. Cina usoara cu somon
Somonul e unul dintre alimentele indicate de mult timp pentru acizii grasi Omega 3 pe care ii contine. Acestia iti protejeaza celulele nervoase impotriva bolii Alzheimer. In plus, este bogat in vitamina D, care s-a dovedit a fi eficienta in tratarea celor care se lupta cu pierderea memoriei.
8. Legume verzi pentru garnituri– spanac si brocoli
Langa portia de somon poti sa pui in farfurie si o garnitura pe masura. Brocoli sau spanacul sunt legume bogate in vitamina C si acid folic. Studiile au arata ca aceste doua substante incetinesc declinul functiilor congnitive ale creierului.